26. 4. 2020

5. třída (Úkoly 27. 4 - 30. 4.)

Úkoly 27. 4. - 30. 4.

Ahoj páťáci,

máme tu další várku úkolů. Tento týden bude, co se týká učení, opět trochu kratší, protože v pátek je státní svátek a proto i úkolů budeme mít o něco méně. Některé z nich budou zaměřené právě na výše zmíněný státní svátek a jiné se budou týkat pálení čarodějnic, které mu předchází.

Jdeme na ně …

Český jazyk

- 1. květen je nejen lásky čas, ale i Svátek práce. Ten je většinou spojován pouze z dobou totality, ale svůj původ má jinde. Snaž se zjistit co možná nejvíce informací a vypracovat referát právě o tomto svátku. Referát může být napsaný v textovém editoru nebo vypracovaný jako prezentace. Až ho budeš mít hotový, vlož ho k úkolu Český jazyk, Informatika na www.skolavpyzamu.cz

- najděte v následujícím textu chyby, cvičení správně napište do sešitu „Procvičování“, vyfotografujte ho a vložte k úkolu Český jazyk na www.skolavpyzamu.cz.

Harry potter

V knihovně byla tma jako v hrobě a Harryho jímala hrúza.  Rozžehl si svýtilnu, aby mezi řadamy knih vyděl na cestu.  Svyt lampi jakoby se vznášel ve vzduchu.  Oddělení s omezeným přístupem bylo ůplně vzadu.  Harry opatrně překročil provaz, který ony knihy oděloval od zbytku knihovny, zdvihl lampu a začal číst jejich názvi.  Příliš mu toho neřekli.  Vybledlím zlatým pýsmem, které se už odlupovalo, tam stála slova v jazycích jimž nerozuměl.  Některé knihy ani žádný název neměly.  Na jedné z nich byla tmavá skvrna, která mu připomněla krev.  Harrymu se zježily vlasy na hlavě.  Z knih vycházel tichý šepot, jakoby věděly, že je tu někdo, kdo tu nemá co pohledávat.  V tu chvíli ticho protrhli pronikavé skřeky při nichž Harrymu stidla krev v žilách.  Kniha křičela.  Spěšně ji zaklapl a dal se na útěk.

- na stránkách www.skolavpyzamu.cz si stáhni dokument s názvem Krizovka, další instrukce nalezneš v daném dokumentu. :-)

- podívej se na následující videa, která se týkají pálení čarodějnic:

https://edu.ceskatelevize.cz/tradice-paleni-carodejnic-5e441f2ed76ace2c451de1ed

https://edu.ceskatelevize.cz/svatek-beltain-a-keltsky-kalendar-5e441f2ed76ace2c451de1e5

Matematika

- abys splnil/a úkol z matematiky pro tento týden, budeš si muset trochu potrápit mozkové závity a splnit zapeklité úkoly od učitelů z Bradavic :-). Stáhni si dokument na stránkách www.skolavpyzamu.cz s názvem Matematika a můžeš začít řešit. Výsledky si zapisuj na papír, který potom nalepíš do sešitu na procvičování. Pokud máš zájem o tištěnou verzi dokumentu, napiš mi, prosím, zprávu a domluvíme se na jeho vyzvednutí ve škole. Tentokrát není potřeba nikam nic vkládat, na správné výsledky se podíváme společně při čtvrtečním videochatu.

Anglický jazyk

- pracovní sešit str. 65 cv. 2 (tabulka friend: Monday – swim, Tuesday – dance, Wednesday – watch TV, Thursday – read, Friday – run, Saturday – cook)

- pracovní sešit str. 66 cv. 3, 4, 5, 6 (pomohou ti tabulky, které jsme si procházeli minulý týden na videochatu)

- učebnice str. 45 Time expressions used with present simple – růžovou tabulku si prostuduj a opiš do školního sešitu

- podívej se na pohádku: https://www.youtube.com/watch?v=xKcDbgxeiTM. Jaký je název pohádky v češtině? :-)

Přírodověda

- pozorně si přečti v učebnici str. 58, 59, 60 – Smyslová soustava

- přečti si prezentaci: https://docs.google.com/presentation/d/1W9xv8ZVEzxfmCQwo7U3XqvmdFzWY6vuTZmYQqEeIAPo/pub?start=false&loop=false&delayms=3000#slide=id.i0

- poslední strana prezentace = zápis do sešitu, pod něj si nalep veškeré obrázky týkající se smyslů, které jsem ti posílala

- procvičovat můžeš zde: http://rysava.websnadno.cz/Prirodoveda-5rocnik.html