5. 4. 2020

3. třída (Úkoly 6. 4. - 10. 4.)

Milí třeťáci,

čas nám neskutečně letí a já vám posílám další várku úkolů. Tentokrát jich nebude tolik, protože ve čtvrtek byste správně měli mít velikonoční prázdniny a v pátek je Státní svátek – Velký pátek. I ve škole bychom se formou projektu věnovali Velikonocům, proto i všechny úkoly jim budou věnovány a nepřiřazuji je tentokrát k jednotlivým předmětům. Doufám, že pro vás budou zajímavé, že se při jejich plnění něco nového dovíte, zopakujete si to, co už znáte, a snad se při nich i pobavíte.

Velikonoce letos budou zcela jiné, než na jaké jste byli doposud zvyklí, ale doufám, že i tak si je užijete a hezky je oslavíte. :-) Krásné Velikonoce!

Úkoly:

1. Doplň si stránky v písance - 15, 20.

2. Doplň chybějící písmena, opiš cvičení do sešitu „Procvičování“, popros maminku nebo tatínka, aby cvičení vyfotografovali a vložili k Úkolu „Velikonoce“ na stránkách Škola v pyžamu.

Veselé Vel__konoce, he__ká krasl__ce, upletená pomlá__ka, b__lé vaj__čko, malý král__ček, červené tul__pán__, žluté narc__sy, koč__čky na vrbě, zlat__ déš__, naseté ob__lí, jehňá__ko a kůzlá__ko, jarn__ př__roda, vel__konoční ob__čej, horská b__střina

3. Kolumbovo vejce – v jednom z minulých týdnu jsem ti posílala „tangram“ s názvem Kolumbovo vejce, měl/a sis ho rozstřihat a uložit do obálky. Teď si ho připrav a slož z něj libovolný obrázek, který se bude týkat Velikonoc nebo jara, obrázek vyfotografuj a fotografii vlož jako řešení k úkolu Kolumbovo vejce na stránkách Škola v pyžamu.

4. do slovníčku si napiš slovní zásobu, která se týká Velikonoc, nadpis bude Easter – Velikonoce, potom zapisuj dle následujícího videa, český význam určitě zvládneš odvodit podle obrázku, slova opakuj a nauč se je

https://www.youtube.com/watch?v=7yx2xIpNiQ4

5. podívej se na následující video, které se týká způsobu slavení velikonočních svátků ve světě, je zajímavé, všímej si obsahu textů (to co se píše) nikoli gramatice – jsou tam chybičky (např. Velikonoce – píšeme vždy velké V, ale velikonoční zajíček (kraslice, pohlednice, ...) bude malé v, tyto vajíčka – správně tato vajíčka, … )

https://www.youtube.com/watch?v=dgUdMyWFCSQ

Až si vše pročteš, stáhni si úkol na stránkách Škola v pyžamu, vypracuj ho a popros maminku nebo tatínka, aby vložili jeho řešení.

Super velikonoční odkazy:

https://decko.ceskatelevize.cz/velikonoce

Když budeš cokoli potřebovat, určitě neváhej a ozvi se.

Pracovní list:

Velikonoce ve světě

V letošním roce sice lidé většinou nebudou moct dodržet veškeré tradice, ale o to více si to všichni užijeme rok příští. :-)

Doplň stát ke tradici. Soubor ulož jako: Velikonoce_svet_své křestní jméno a vlož na stránky https://www.skolavpyzamu.cz/ k úkolu Velikonoce ve světě

Anglie, Irsko, USA, Rusko, Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Řecko, Španělsko

Velikonoce se slaví později, podle juliánského kalendáře

pečou se moučníky se speciálními náplněmi

polévaní dívek vodou a stříkání parfémem

soutěže o nejkrásnější velikonoční klobouk

hod vajíček přes střechu

děti mohou přijít soutěžit do Bílého domu

hlavním symbolem Velikonoc je sedmikráska

koulení vajíček z kopce

na zelený čtvrtek jedí něco zeleného

ťukání vajíčky o sebe

vajíčková bitva

pletení pomlázky z olivovníku

v ulicích procházejí procesí

byla zde vynalezena čokoládová velikonoční vajíčka