24. 6. 2020

ŠKOLKOVÉ PÁLENÍ ČARODĚJNIC

Jelikož v dubnu musely školní děti absolvovat výuku stále doma, „vyhnání zlých sil z Kamenice“ zbylo na děti školkové.
Abychom se na to dobře připravili, již ve středu jsme se sešli ve školce v kostýmech a v tělocvičně si procvičili různé čarodějné úskoky, hry a vůbec si pořádně zablbnuli. Ve třídě jsme si vybarvili a slepili čarodějnice, které si děti odnesli domů a zbytek dne jsme „už jen vyhlíželi“, zda se počasí umoudří a my budeme příští den moci vyrazit opékat k rybníku. Nevíme, zda za to mohlo nějaké kouzlo, ale opravdu, i když ve čtvrtek ráno bylo sice ještě vlhko, mraky se začaly protrhávat a my 30. 4. hned po brzké svačině vyrazili. Nic jsme nenechali náhodě a vše potřebné si vzali s sebou – suché dřevo, opékadla, podložky na sednutí, … takže jsme nakonec vezli dva vozíčky. Ovšem měli jsme natrénované svaly ze včerejška a na takový zápas s temnými silami se člověk musí dobře nachystat.
U rybníka na skalce jsme připravili ohniště a čekal nás největší úkol – potkat se tváří v tvář s čarodějnicí. Hned z počátku jsme ovšem zjistili, že naše čarodějnice nebude až tak nebezpečná, spíše zakletá a vysvobodit ji můžeme tím, že ji připravíme – vyzdobíme na očistnou cestu ohněm ;-).  A tak děti naši milou čarodějnici pěkně zkrášlily a pak už byl čas se s ní rozloučit. Ovšem nesměli jsme zapomenout ještě na malé, ale důležité poučení o správném chování kolem ohniště!
„Na cestu“ jsme čarodce zabalili brambory do alobalu a položili k nohám a pak už se sama těšila (však se podívejte na fotografii, jak se směje), že si užije klidného odpočinu a nebude muset nikoho strašit (stejně jí to moc nešlo).
Protože, nikdo netušil, jak dopadnou brambory v alobalu, opekli jsme si pro jistotu na ohni jablka, která krásně zesládla. Před konzumací jsme si pořádně umyli a vydezinfikovali ručky a pustili se do „jablk na špízu“. Jeliokž brambory byly stále pod plameny, trošku jsme se protáhli na kopečku za rybníkem a již byl čas začít vše balit. Z ohniště jsme vytahali horké brambory, zalili doutnající klacky vodou z rybníka a připomenuli si zásady rozdělávání a hlavně uhašování ohně nejen v přírodě.
A protože se již čas naplnil, vyrazili jsme zpět do školky na oběd. Přestože z brambor toho moc nezbylo, asi jsme poctivě přikládali :-D , přeci jen jsme něco zachránili a po obídku si každý alespoň kousek ochutnal. V zásadě platilo: komu nechutnala sladká jablka, tomu chutnala brambora :-).
Přestože se jednalo o malou výpravu na kraj Pusté Kamenice, byla to po delší „uzavřené“ době první akce, kterou jsme si moc příjemně užili. 

Dita Oplištilová

 

Fotogalerie